Feuilleton wijzigingen arbeidsrecht augustus 2022: (on)voorspelbaar werkpatroon
Nieuws - 26 augustus 2022

Feuilleton wijzigingen arbeidsrecht augustus 2022: (on)voorspelbaar werkpatroon

In de al eerder genoemde wet van augustus 2022 worden aan de werknemer meer rechten gegeven bij een onvoorspelbaar arbeidspatroon. N.B. dat wil niet zeggen een onregelmatig arbeidspatroon. Het is met name bedoeld voor oproepcontracten etc.

De werkgever moet de werknemers op tijd, dus zeker vooraf voor een bepaalde deadline, schriftelijk of elektronisch berichten over: 

  • Het feit dat de arbeidstijden variabel zijn;
  • Aantal gewaarborgde uren;
  • Loon dat wordt verstrekt bij werkzame uren boven de gewaarborgde uren;
  • De oproeptermijn;
  • Dagen en uren waarop werknemers kunnen worden verplicht de arbeid te verrichten. 

Buiten deze laatste aangegeven uren is de werknemer niet verplicht om gehoor te geven aan de oproep.

Daarnaast zijn ook andere beschermende wetsbepalingen van toepassing geworden op een onvoorspelbaar werkpatroon, zoals het recht om minimaal vier dagen van te voren schriftelijke of elektronisch te worden opgeroepen. In de CAO kan van de termijn van vier dagen worden afgeweken, met een minimum van 24 uur. 

De sanctie op het niet in acht nemen van deze termijn is dat de werkgever toch het loon verschuldigd wordt ook vindt er geen arbeid plaats door de werknemer. Dit geldt ook bij intrekking of wijziging van tijdstippen. 

Voor werkgevers met onvoorspelbare werkpatronen, vraagt dit wel een tijdige planning van je personeel. Dat kan lastig zijn.

Wellicht goed om met onze adviseurs te overleggen hoe dit in goede banen te leiden. Met de huidige personeelskrapte hebben werknemers genoeg mogelijkheden om de rechten die ze hebben op basis van deze wet uit te oefenen. Een foute inschatting kan dan duur uitpakken.