Enkele vragen en antwoorden over loonheffingen in verband met de coronacrisis
Nieuws - 30 november 2020

Enkele vragen en antwoorden over loonheffingen in verband met de coronacrisis

Vaste reiskostenvergoedingen
Vraag: Mijn werknemers krijgen een vaste reiskostenvergoeding, maar zij werken nu (bijna) volledig thuis. Mag de reiskostenvergoeding toch hetzelfde blijven?

Antwoord: Ja. U mag blijven uitgaan van het reispatroon waarop de vergoeding gebaseerd was, als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan. De maatregelen vanwege de coronacrisis gelden nog. U hebt de vaste reiskostenvergoeding vóór 13 maart 2020 toegekend aan uw werknemers. 

Voorzieningen voor thuiswerken
Vraag: Ik betaal voor mijn werknemers hulpmiddelen waarmee zij tijdens de coronacrisis thuis kunnen werken. Of ik geef hun een vergoeding voor hulpmiddelen die zij zelf kopen. Moet ik dit meetellen bij het belastbaar loon van mijn werknemers?

Antwoord: Gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur die u aan uw werknemers geeft, of vergoedingen daarvoor, hoeft u níet mee te tellen bij het belastbaar loon als deze hulpmiddelen voldoen aan het noodzakelijkheidscriterium. Of als zij voor ten minste 90% zakelijk worden gebruikt.

Arbovrijstelling
Vraag: Ik betaal of vergoed voorzieningen die ervoor zorgen dat de thuiswerkplek van 1 of meer van mijn werknemers voldoet aan de eisen van de Arbowet. Moet ik dit meetellen bij het belastbaar loon van die werknemers?

Antwoord: Zulke voorzieningen tellen niet mee voor het belastbaar loon van uw werknemers als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De voorzieningen hangen samen met de verplichtingen die u hebt op grond van de Arbowet;
  • Uw werknemer betaalt geen eigen bijdrage voor die voorzieningen;
  • De inrichting van de werkruimte thuis voldoet, onder andere door deze voorzieningen, aan de volgende eisen van het Arbeidsomstandighedenbesluit:

    o   De werkruimte van een thuiswerker is zodanig ingericht, dat de werknemer zo veel
    mogelijk zittend en op een ergonomisch verantwoorde manier zijn werk kan doen.

    o   Om aan de 1e eis te voldoen heeft de werknemer een doelmatige zitgelegenheid en
    een doelmatig werkblad of een doelmatige werktafel.

    o   In de werkruimte zijn de nodige voorzieningen aanwezig voor een doelmatige
    kunstverlichting.

Privégebruik auto
Vraag: Ik heb een auto ter beschikking gesteld aan een werknemer. Deze auto staat vanwege de coronacrisis lang stil. Dit kan tot technische problemen leiden. Als mijn werknemer een rit met de auto maakt om dat te voorkomen, geldt dat dan als zakelijk gebruik van de auto?

Antwoord: Ja, als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • U geeft opdracht voor deze rit;
  • U kunt aannemelijk maken dat u hiervoor zakelijke redenen hebt;
  • Uw werknemer verantwoordt deze rit in de kilometeradministratie.