E-commerce en diensten: nieuwe btw-regels voor Nederlandse ondernemers
Nieuws - 5 maart 2021

E-commerce en diensten: nieuwe btw-regels voor Nederlandse ondernemers


Bent u Nederlandse ondernemer en levert u goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet u die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land waar u levert.

Verkoopt u goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen?

Dan moet u die btw vanaf 1 juli 2021 aangeven in het EU-land waar de goederen heen gaan. Bijvoorbeeld als u met uw webwinkel producten verkoopt aan particulieren in Duitsland. Dat kan ook op een vereenvoudigde manier. Centraal. Met de 'Unieregeling' in het éénloketsysteem.

U moet zich registreren als u de Unieregeling wilt gebruiken. Registreren kan vanaf 1 april 2021 via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

U bent niet verplicht om de Unieregeling te gebruiken. Gebruikt u de Unieregeling niet, of kunt u die niet gebruiken - omdat u niet aan de voorwaarden voldoet? Dan geeft u de btw aan in ieder land waarin u uw producten levert. 

Verkoopt u goederen van buiten de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen?

Dan moet u die btw vanaf 1 juli 2021 aangeven in het EU-land waar de goederen heen gaan. Bijvoorbeeld als u producten uit China via uw webwinkel rechtstreeks levert aan particulieren in Duitsland. Dat kan ook op een vereenvoudigde manier. Centraal. Met de 'Invoerregeling' in het éénloketsysteem.

U moet zich registreren als u de Invoerregeling wilt gebruiken. Registreren kan vanaf 1 april 2021 via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Levert u diensten aan particulieren en moet u daarvoor btw betalen in een ander EU-land?

Dan kunt u de btw vanaf 1 juli 2021 op een vereenvoudigde manier aangeven Via het éénloketsysteem geeft u ieder kwartaal deze btw aan. 

Digitale diensten

Is uw omzet aan digitale diensten aan particulieren binnen de EU € 10.000, of lager? Dan is de dienst belast in Nederland en betaalt u hier btw.

Levert u ook goederen aan particulieren in de EU - en regelt u zélf de verzending van die goederen? Tel de omzet van die goederen dan ook mee bij de berekening van het maximum van € 10.000. Bereken het maximum van € 10.000 voor 2021 niet over het hele jaar, maar vanaf 1 juli 2021.