Actueel
Dien ik een ‘opgaaf ICP’ in te vullen?

Dien ik een ‘opgaaf ICP’ in te vullen?

17 juni 2019
Categorie: Nieuws

Doet u zaken met het buitenland? Dan dient u mogelijk periodiek een opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) bij de Belastingdienst aan te geven. Hoe gaat dit te werk? 

Algemeen
Wanneer u goederen verkoopt en/of diensten levert aan ondernemers in andere EU-landen, dan is mogelijk sprake van een intracommunautaire levering en/of dienst. In dat geval wordt de btw verlegd naar de afnemer en factureert u zonder btw. Let op, er kunnen specifieke uitzonderingen op deze regel zijn. 

Het is in bovenstaand geval van belang dat u bij acceptatie van de opdracht het btw-nummer van de opdrachtgever opvraagt en controleert (VIES). Dit btw-nummer dient namelijk op de factuur vermeld te worden en wanneer deze niet geldig is, geeft dit problemen bij het indienen van de opgaaf ICP. 

In de reguliere aangifte omzetbelasting geeft u deze omzet aan onder rubriek 3b ‘Leveringen naar/diensten in landen binnen de EU’. Echter dient er ook periodiek opgaaf ICP gedaan te worden. 

Wanneer?
Levert u diensten aan ondernemers in andere EU-landen? In dat geval mag u zelf kiezen of u de opgaaf ICP per maand of per kwartaal wilt doen. Het is hierbij het meest overzichtelijk om hetzelfde tijdvak als de reguliere aangifte omzetbelasting aan te houden. 

Wilt u de opgaaf ICP per jaar indienen, dan dient u een vergunning aan te vragen. 

Levert u goederen aan ondernemers in andere EU-landen? Dan is de omvang van de omzet per kwartaal van belang:

  • Is de omzet per kwartaal meer dan € 50.000, dan dient u per maand opgaaf ICP te doen.
  • Is de omzet per kwartaal minder dan € 50.000, dan mag u zelf kiezen of u per maand of kwartaal opgaaf ICP doet. 

Hoe?
U kunt de opgaaf ICP indienen via de website van de Belastingdienst. Dit kan zowel via ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ als via het ‘Oude portaal voor ondernemers’. 

Het is belangrijk dat het totaal aan opgegeven leveringen en/of diensten aansluit met rubriek 3b van uw aangifte omzetbelasting: ‘Leveringen naar/diensten in landen binnen de EU’. Heeft u hier een fout in gemaakt, dan kunt u deze in de eerst volgende opgaaf corrigeren. 

Mochten er aanvullende vragen zijn, neemt u dan contact op met één van onze adviseurs.

Terug