Actueel
De steen in de vijver

De steen in de vijver

14 oktober 2019
Categorie: Nieuws

Een steen in een vijver gooien laat nog lang nadat de steen uit het zicht is verdwenen nog kringen na. Waar de steen is gebleven en hoe groot die is? Het zou waarschijnlijk te berekenen moeten zijn aan de grootte van de kringen, de snelheid waarmee het water weer stabiliseert etcetera. Voor de gemiddelde stenengooier is dat echter een brug te ver.

De grootte van de uitwerking van het plan van de staatssecretaris om box 3 per 2022 aan te passen is ook onduidelijk, tenminste als je niet alleen wat bankrekeningen hebt in box 3 maar ook ander vermogen. Overigens is het wetsvoorstel hiertoe nog niet ingediend. Voor de behouden spaarders met spaarrekeningen en deposito’s zal het helder zijn: tot € 400.000 geen heffing. Dat geeft in ieder geval lucht voor deze grote groep Nederlanders.

Lastiger en ook duurder wordt het als je belegt in aandelen (ook obligaties) of vorderingen hebt. Zeker als je deze ook nog eens hebt gefinancierd.

Nu is het zo dat het vermogen wordt gesaldeerd: je maakt een optelsom van al je bezittingen en trekt daar de schulden van af. Het is al lastig dat sinds een paar jaar niet meer een eenduidig percentage belasting wordt geheven: 1,2% van het vermogen (zijnde 30% van een fictief rendement van 4%). Met een beetje hoofdrekenen wist je de uitkomst. Ook al is dat percentage veel te hoog geworden, het was in ieder geval gemakkelijk uit te leggen wat er betaald moest worden.

Straks wordt aftrek van schulden voor een lager percentage meegenomen dan het overige vermogen in box 3. Overig vermogen, behoudens spaargeld, wordt geacht een rendement te hebben van 5,33% en belast tegen een tarief van 33%. Voor schulden wordt je geacht een rentepercentage te betalen van 3,03%.

Clou van dit verhaal: het wordt dus gestimuleerd om schulden af te lossen ter beperking van box 3-heffing.

Duidelijk zal zijn dat de structurering van vermogen, en zelfs wellicht beleggen in een B.V., er weer totaal anders uit kan komen te zien.

Nu dit jaar dividenduitkeringen per saldo nog lager belast worden dan de komende jaren het geval zal zijn, is een overleg met je belastingadviseur geen overbodige luxe. Dan kun je desgewenst vast wat schulden aflossen voordat het 2022 is.

Wat de tarieven en wettekst precies gaan worden weten we niet, maar helder is dat er wel een steen is gegooid. Daarom is het goed om deze zo veel mogelijk te volgen om hem op tijd terug te kunnen vinden.

Terug