De regels voor uw gezamenlijke eigen woning bij echtscheiding
Nieuws - 19 juli 2019

De regels voor uw gezamenlijke eigen woning bij echtscheiding

Bij een echtscheiding verandert er veel, zo ook de fiscale regels voor de gezamenlijke eigen woning. Afhankelijk van de situatie, mag de vertrekkende partner de eigenwoningregeling nog gedurende 2 jaar na het vertrek toepassen op zijn/haar aandeel in de woning. Dat betekent dat het eigenwoningforfait berekend moet worden en de hypotheekrente deels door de achterblijvende partner en deels door de vertrekkende partner afgetrokken kan worden, voor zover de lasten op beide ex-partners drukken. 

De problemen met de eigen woning ontstaan op het moment dat de ex-partners met elkaar afspreken dat de in de woning achterblijvende partner alle lasten met betrekking tot de woning op zich neemt en de woning juridisch en economisch gezamenlijk eigendom blijft. Het gevolg? Een niet-aftrekbaar deel van de hypotheekrente ter grootte van het eigendom van de vertrekkende partner. 

Om te voorkomen dat een deel van de hypotheekrente niet aftrekbaar wordt, is het van belang om de woning met de bijbehorende hypothecaire schuld expliciet toe te delen aan de achterblijvende partner. De vertrekkende partner moet daarnaast ontslagen worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek. Let op: deze afspraken moeten schriftelijk vastgelegd worden in een echtscheidingsconvenant. 

Neem contact op met ons kantoor om de fiscale situatie en de (on)mogelijkheden omtrent uw gezamenlijke woning te bespreken.