Conclusie Advocaat-Generaal Ettema: Verduidelijking van het begrip 'aanwijzen' in de werkkostenregeling
Nieuws - 4 september 2023

Conclusie Advocaat-Generaal Ettema: Verduidelijking van het begrip 'aanwijzen' in de werkkostenregeling

In een recente conclusie heeft Advocaat-Generaal (A-G) Ettema verheldering gebracht omtrent het begrip 'aanwijzen' binnen de context van de werkkostenregeling (WKR).

De werkkostenregeling, die sinds 2015 van kracht is, stelt werkgevers in staat om bepaalde vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers onbelast te verstrekken tot een bepaald bedrag of percentage van de fiscale loonsom. Het correct "aanwijzen" van deze vergoedingen en verstrekkingen is van essentieel belang om te bepalen of ze binnen de vrijstelling vallen. Die aanwijzing moet uiterlijk voorafgaand aan de verloning plaatsvinden.

De conclusie benadrukt dat de handeling van 'aanwijzen' als een afzonderlijke handeling moet worden beschouwd ten opzichte van de feitelijke verloning. De A-G stelt dat het louter feit dat een bepaald bedrag is verloond weliswaar een vermoeden kan opwekken met betrekking tot de aanwijzing, maar dat dit niet voldoende is om aan te tonen dat daadwerkelijk aanwijzing heeft plaatsgevonden.

Nu volgt de fiscus doorgaans wel de wijze van verloning op grond van voornoemd ‘vermoeden’. Dit inzicht is daarom vooral van belang in situaties waarin achteraf correcties nodig zijn in de loonaangifte en waarbij bepaalde elementen toch onder de werkkostenregeling moeten worden geschaard. Aangezien de aanwijzing enkel voorafgaand aan het genietingstijdstip kan plaatsvinden, moet bij dergelijke correcties duidelijk worden aangetoond dat er daadwerkelijk een aanwijzing heeft plaatsgevonden.

Die bewijslast hoeft overigens niet zwaar te zijn: de aanwijzing is immers vormvrij, en kan zijn terug te voeren op arbeidsrechtelijke afspraken of vastleggingen in de administratie van de werkgever. In haar conclusie noemt de A-G een voorbeeld om hier op praktische wijze mee om te gaan: "Werkgevers die hierop willen anticiperen kunnen in hun administratie een bepaling opnemen, dat bij fouten in de (loon)administratie de werkgever bij voorbaat kiest om die loonbestanddelen als eindheffingsloon aan te merken. Weliswaar ziet deze aanwijzing nog niet op een concreet loonbestanddeel, maar het maakt wel duidelijk hoe de werkgever met dit soort toekomstige situaties wil omgaan."

Al bij de invoering van de WKR hebben wij als organisatie voor onze klanten zelf een praktische handleiding cq werkwijze ontwikkeld welke valt binnen het raamwerk van de AG. Wilt u hier gebruik van maken of weet u niet zeker hoe dit in uw geval is, neem dan contact met ons op teneinde dit te regelen.