Column: van werkdruk naar werkgeluk
Een team sportieve collega's in tenues van KRC Van Elderen. Jan Smit zit rechtsonder gehurkt.
Column - 16 januari 2023

Column: van werkdruk naar werkgeluk

Onze brancheorganisatie SRA heeft een campagne gestart onder de naam ‘Van werkdruk naar werkgeluk’. In deze column geef ik een aantal persoonlijke impressies bij dit thema.

In mijn jeugdjaren hoorde ik nogal eens de opmerking: “Van hard werken is nog nooit iemand overspannen geworden”. En ik ben het hiermee eens. Een beetje doorwerken en niet teveel tijd verlummelen, dat past wel bij mij. Bij mij gaat het knellen wanneer ik geen grip meer heb op mijn ‘to-do lijst’. Wanneer ik zo gezegd ‘geleefd word’. Dat gebeurt gelukkig niet zo vaak, maar voor mij is de periode maart-april-mei elk jaar wel een stress-periode. In deze periode moeten de nodige rapportages met accountantsverklaringen opgeleverd worden en elk jaar is het weer een uitdaging om dit met mijn collega’s voor elkaar te krijgen. Een goede voorbereiding op deze periode is van groot belang, heb ik de afgelopen jaren gemerkt. Duidelijke afspraken met mijn klanten over tijdige aanlevering van gegevens. En goede interne afspraken met mijn collega’s over wie welke opdrachten doet. Dat voorkomt veel stress. Dus alleen met hard werken red ik het niet. Ik moet beslist ook goed plannen en organiseren.

"Een beetje doorwerken en niet teveel tijd verlummelen, dat past wel bij mij."

Nu nog een tandje dieper hoe ik persoonlijk met werkdruk omga. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om een hele week niet alléén met het werk bezig te zijn. Ik maak ook tijd vrij voor hobby’s en vrijwilligerswerk. Dat voorkomt bij mij werkstress en geeft een bredere blik op de wereld, dan alleen die door een accountantsbril. Eén van mijn hobby’s is muziek en sinds mijn middelbare schooltijd bespeel ik het orgel. Dit is voor mij een prachtige ontspanningsmogelijkheid. Achter het orgel ben ik snel mijn werkgedachten kwijt. Ook ben ik graag sportief bezig en daarbij zijn mountainbiken en hardlopen favoriet. Wat echt endorfine oplevert is een heerlijke douche na 2 uur mtb-en! Kortom, mijn hobby’s en vrijwilligerswerk zijn voor mij belangrijk om een goede werk-privé balans te houden.

Tot slot nog een persoonlijke blik op de huidige samenleving. Ik constateer dat we al een tijdje in een meer individualistische samenleving zijn aanbeland. Daar word ik niet zo blij van. Voor echt werkgeluk is het belangrijk om in een leuk team met collega’s te werken, waarbij je van elkaar kunt leren en elkaar ondersteunt. Dan heb je niet het gevoel dat je er alleen voor staat, want dat is absoluut het gevolg van deze individualiseringstrend. Laten we wat meer naar elkaar omzien. Dat is uiteindelijk ook beter voor je persoonlijke ontwikkeling én voor jouw werkgeluk!

Jan SmitJan-Smit.jpg
Accountant-adviseur


Spreekt deze column jou aan? Bekijk meer persoonlijke verhalen van collega's én de vacatures, op onze werkenbij-site. Misschien wordt Jan in de toekomst jouw collega.