Column: Heb jij je vermogensplan op orde?
Column - 14 september 2023

Column: Heb jij je vermogensplan op orde?


Estate Planning. Wat is het eigenlijk?

Kort samengevat betreft het een planning wat alles regelt omtrent de overdracht van vermogen en de nalatenschap bij overlijden. Het is jouw vermogen en dus ook jouw plan!

De meeste mensen leven in het nu, willen zorgen voor het gezin en leuke activiteiten ondernemen. Over een onverhoopt overlijden denken wij liever helemaal niet na, tenminste ik niet. Ik kan wel met zekerheid zeggen dat er 2 zekerheden zijn. Het overlijden is daar één van, evenals de belastingen, waaronder de erf- en inkomstenbelasting, die eventueel om de hoek komen kijken.

Wij werken hard, maar een paar uur besteden aan een vermogensplan, ho maar! Wellicht herken je jezelf hierin.

Overlijden
Geen testament? Geen paniek! In Nederland is het zo geregeld dat als je sterft zonder het opmaken van een testament, de bezittingen bij wet verdeeld worden. Fijn dat het aan de ‘warme kant’ van de familie blijft, maar is dit wel hoe je jouw nalatenschap zou willen verdelen? Zonder testament bepaal je het in dit geval niet zelf. Daar gaat jouw plan, met alle financiële en fiscale gevolgen van dien.

Tijdens het leven beschermen van vermogen
Dit is minstens zo belangrijk. Wat gebeurt er als je gaat trouwen? Of wat als je gaat scheiden? Kan jouw partner in de woning blijven wonen als jou wat overkomt?
Wil je jouw (klein-)kinderen ook onderdeel laten zijn van jouw plan, want met de warme hand geven is toch veel leuker?

Of wanneer je een bedrijf hebt. Is de continuïteit van jouw onderneming wel gewaarborgd? Te denken valt onder andere aan:

  • Wat gebeurt er als jij (ernstig) ziek wordt? Wie gaat dan jouw taken overnemen?
  • Is één van jouw (klein-)kinderen of één van jouw werknemers wellicht een beoogde bedrijfsopvolger?

Zomaar wat vragen die kunnen opkomen.

Door jouw vermogensoverdracht te plannen - al dan niet in fasen - kun je belasting besparen. Door bijvoorbeeld nu tegen 10% te schenken aan jouw kind, kan er wellicht straks 20% erfbelasting bespaard worden. Dit kan zelfs simpel geregeld worden zonder dat je de schenking ook daadwerkelijk moet overdragen.

Het is goed dat wij leven in het nu, maar ik vind het belangrijk dat wij ook stilstaan bij momenten in de toekomst. Jouw wens staat hierin voorop. Het is aan ons de taak om dit financieel en fiscaal zo gunstig mogelijk te organiseren.

De mensen die mij echt kennen, weten dat ik blij word van quotes van omdenken.

Onderstaande quote kan ook van toepassing zijn op jouw vermogen:

 Saskia-omdenken.png


Laat deze quote daarom inspiratie zijn voor het starten en/of updaten van jouw vermogensplan!

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag.DSC_6307-Saskia-Slomp-300x300.jpg

Saskia Slomp‑Jager
Belastingadviseur