Het leven wordt duurder en duurder. Als je structureel geld tekort komt, kan het financieel een puinhoop worden. Hoe moeilijk ook, het is dan belangrijk dat je hulp krijgt. Het is niet fijn als je zelf niet meer voor je geldzaken kan of mag zorgen. In zo’n geval kun je hulp vragen aan iemand die je vertrouwt: een familielid of een bekende laten aanwijzen als bewindvoerder door de rechter. Dit wordt een particuliere bewindvoerder genoemd. Je kunt ook een professionele bewindvoerder inschakelen.
Beheerrekening en eigen rekening
Een bewindvoerder wordt benoemd door de rechtbank en helpt je om alles rondom jouw financiën goed te regelen. Je zorgt zelf voor een inkomen, als dat in je vermogen ligt. Een bewindvoerder zal toeslagen en tegemoetkomingen aanvragen waar je recht op hebt. Deze inkomsten komen binnen op een beheerrekening, waarover de bewindvoerder zeggenschap heeft. Vanuit deze beheerrekening worden de vaste lasten en het leefgeld betaald. Vaste lasten zijn bijvoorbeeld de huur van je woning, gas, water en elektra, verzekeringen, maar ook je telefoonabonnement. Het leefgeld wordt op een aparte bankrekening gestort waar je zelf zeggenschap over hebt. Hier betaal je bijvoorbeeld de boodschappen, kapper, of een uitje mee.
Een bewindvoerder zorgt ervoor dat jouw inkomsten goed besteed worden en er geen verdere schulden ontstaan. Het doel is om na een periode weer schuldenvrij te zijn. Maar hoe weet je nu of een bewindvoerder jouw belangen goed behartigd en of er goed voor jouw geld wordt gezorgd?
Wie checkt de bewindvoerder?
Een bewindvoerder moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet hij elk jaar aan de rechter laten zien welke inkomsten er zijn geweest en welke uitgaven hij voor jou gedaan heeft. Dit heet de jaarlijkse rekening en verantwoording. De rechter kan zo beoordelen of de bewindvoerder zijn werk goed doet.
Naast deze jaarlijkse verplichting zijn er verdere kwaliteitseisen gesteld. Deze zijn geregeld in het besluit kwaliteitseisen curatoren, bewindvoerders en mentoren. Dit besluit is op 29 januari 2014 in werking getreden. In 2021 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd. Volgens het besluit moet een bewindvoerder (maar ook een curator en een mentor) jaarlijks een aantal stukken aanleveren bij de kantonrechter.
'Hoe weet je nou dat de bewindvoerder zijn werk goed doet?'
Kwaliteitscheck door de accountant
Het Landelijk Kwaliteitsbureau is aangewezen om te controleren of bewindvoerders voldoen aan deze wettelijke eisen. Eén van de stukken die de bewindvoerder moet aanleveren is het verslag van de accountant met bevindingen over de wijze waarop aan de kwaliteitseisen en verplichtingen wordt voldaan. Een accountant moet onderzoeken of een bewindvoerder aan de kwaliteitseisen voldoet, waarbij de (financiële) overzichten en procedures van de organisatie beoordeeld worden. Bij deze jaarlijkse audit wordt onder andere gekeken naar de inhoud van de dossiers, die de bewindvoerder heeft van zijn cliënten, maar ook naar de bedrijfsvoering.
In de dossiers moeten een aantal stukken aanwezig zijn, afhankelijk van de situatie waarin de cliënt zich bevindt. Elk dossier bevat een beschikking van de rechtbank, een geldig identiteitsbewijs en natuurlijk de jaarlijkse rekening en verantwoording. Hiernaast moet de bewindvoerder zijn procedures bij aanvang, de voortgang en beëindiging van het bewind beschreven hebben, en bijvoorbeeld zijn vervanging bij afwezigheid.
Het verslag van de accountant moet een zodanig beeld geven van de bewindvoerder dat het Landelijk Kwaliteitsbureau een goed oordeel kan geven over de geschiktheid van de bewindvoerder en of hij zijn werk mag voorzetten.
Hulp vanuit ons hart
Het ondersteunen van beschermingsbewindvoerders gaat vanuit ons hart. Wij ondersteunen bewindvoerders in het eerste toelatingsverzoek bij de rechtbank en bij het handhavingsverzoek. Al sinds de invoering van de wettelijke regeling, helpen we diverse bewindvoerders bij het eerste verzoek aan de rechtbank, voeren we voor hen de jaarlijkse audit uit en stellen we de jaarrekening samen. Werk dat superbelangrijk en broodnodig is. Omdat je hoopt dat zijn of haar cliënt het leven (financieel) weer op orde krijgt.
Ben jij bewindvoerder en benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Ik help je graag, dus bel of mail mij gerust op 038 423 15 83 of f.hoefmans@krcvanelderen.nl.
Francin Hoefmans
Adviseur beschermingsbewindvoerder