BTW-afdracht in het verkeerde tijdvak - naheffing
Nieuws - 18 mei 2021

BTW-afdracht in het verkeerde tijdvak - naheffing

Als BTW-ondernemer ben je verplicht eventueel verkeerd aangegeven BTW te corrigeren middels een suppletie aangifte. Dat moet dan alsnog geschieden over het tijdvak waar het ook daadwerkelijk betrekking op heeft. Het mag dus niet rechtgezet worden in een ander tijdvak. Als de correctie op een eerdere BTW-aangifte echter 1.000 euro of minder bedraagt, dan mag dat wel verwerkt worden in de eerstvolgende reguliere BTW-aangifte, dus in een ander tijdvak dan waarop het betrekking heeft.

Dit ondervond onlangs een ondernemer bij het Hof Arnhem-Leeuwarden. Die had weliswaar de BTW alsnog aangegeven en betaald, maar dan in het verkeerde jaar. De inspecteur legde een naheffingsaanslag op en de belastingplichtige ging daartegen in bezwaar en beroep. Dat er dan volgens het gevoel van belastingplichtige een dubbele heffing ontstaat, is niet van belang. De naheffingsaanslag is aldus het Hof terecht opgelegd. Immers de belastingplichtige kan die dubbele heffing ontlopen door alsnog een suppletieaangifte in te dienen over het jaar dat hij ten onrechte de BTW (alsnog) had aangegeven.

Moraal van het verhaal is dus om de BTW altijd (bedragen tot € 1.000 daargelaten) aan te geven in het tijdvak waar het betrekking op heeft.