Bouw- of verbouwplannen? Check de mogelijkheden voor duurzaamheidssubsidie
Nieuws - 5 december 2017

Bouw- of verbouwplannen? Check de mogelijkheden voor duurzaamheidssubsidie

Duurzaam bouwen is duurder dan ‘gewoon’ bouwen. Logisch, driedubbel glas is nu eenmaal duurder dan enkel glas. De overheid stimuleert duurzaamheid. Want een duurzaam pand is goed voor de mensen die er in werken, zorgt voor lager energieverbruik en gaat verantwoord om met grondstoffen.

Hét middel waarmee de overheid duurzaam bouwen stimuleert is: subsidies verstrekken. Hoe duurzamer uw pand, hoe groter de subsidie.

Het aanvragen en realiseren van subsidie is niet heel eenvoudig. Er moet aan nogal wat voorwaarden worden voldaan. Om die reden is KRC Van Elderen Ommen een samenwerking aangegaan met Duvast Vastgoed & Energieadvies uit Hardenberg om bouwende ondernemers te helpen. We voeren samen opdrachten uit via Vechtsaam, coöperatie voor subsidieadvies waar we de energie-expertise van de ingenieurs van Duvast combineren met de fiscale kennis van KRC Van Elderen. Een unieke samenwerking die wérkt.

Onlangs heeft Vechtsaam het subsidietraject afgerond waarbij – uniek in Nederland – zowel gebruik is gemaakt van de regeling groenprojecten (27% milieuinvesteringsaftrek) ten aanzien van het kantoor en GPR Gebouw 4.2 (13,5% milieuinvesteringsaftrek). De pandeigenaar heeft bij de realisatie van dit duurzame pand over € 1,6 miljoen investering een netto voordeel van € 110.000 bij 25% VPB. Dat is 6,9%.

De huidige subsidies bestaan vooral uit extra fiscale aftrekposten. Duurzaam bouwen loont dus vooral wanneer u winst maakt. Kort voorbeeld: uw ontwerp wordt gescoord op 5 duurzame onderdelen (energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde). Een ontwerp dat voldoet aan het bouwbesluit scoort een 6. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet uw pand een 8 scoren. Dat kan bijvoorbeeld door toepassing van duurzame materialen of hogere isolatiewaarden.

Wanneer u voldoet aan de criteria, kunt u de fiscale winst verminderen met 27% x de totale bouwkosten. Op onderdelen kan dit zelfs oplopen tot 36%. De subsidies zijn niet beperkt tot nieuwbouw: ook voor duurzaam renoveren zijn mogelijkheden. Laat u informeren, maar doe het wel voordat u begint met bouwen.