Actueel
Beloning ‘à la carte’

Beloning ‘à la carte’

19 december 2018
Categorie: Nieuws

Als u uw personeel niet vrije vergoedingen/verstrekkingen wil geven, maar er wel ruimte is om die te geven, denk dan eens aan de mogelijkheid om salaris of vrije tijd om te ruilen in een vrije kostenvergoeding/ verstrekking.

De opzet van een beloning ‘à la carte’ en de aanvulling op de arbeidsovereenkomst zijn vanuit het oogpunt van de loonheffingen in beginsel vormvrij. Het moet wel een toekomstgerichte wijziging betreffen.

Denk bijvoorbeeld eens aan het inleveren van salaris voor het vergoeden van woon-werkkilometers. Op deze wijze kunt u de werkgeverslasten compenseren aan uw personeel. De uitruil zal dan al gauw neerkomen op een uitruil in de verhouding 1:1,35. 

Als een werknemer bijvoorbeeld 100 euro brutoloon per maand inlevert, dan kost hem (of haar) dat circa 55 euro nettoloon per maand. Maar daar staat dan een extra kostenvergoeding tegenover van 135 euro per maand. Hij gaat er dan dus 80 euro per maand op vooruit oftewel op jaarbasis 1.000 euro netto.

Voor u als werkgever kost het niets extra en voor uw personeel is het een forse verhoging. Wel kan dit ten koste gaan van pensioenopbouw en recht op ww e.d.

Maar denk ook eens aan het overnemen van de door de werknemer prive aangeschafte elektrische auto. Ook dan kan dit verhoudingsgewijs veel opleveren voor de werknemer en dat terwijl het voor u als werkgever kostenneutraal uitpakt.

Raadpleeg uw adviseur wat de mogelijkheden zijn van een beloning ‘à la carte’. Dit is namelijk maatwerk.

Terug