Belastingaangifte IB: 5 aandachtspunten bij scheiden of uit elkaar gaan
Nieuws - 15 mei 2024

Belastingaangifte IB: 5 aandachtspunten bij scheiden of uit elkaar gaan

Ben je in 2023 gescheiden of uit elkaar gegaan? Dat heeft gevolgen voor de aangifte inkomstenbelasting (IB), bijvoorbeeld als je samen met je de ex-partner een koopwoning had. Als de situatie het toelaat, is het verstandig om nog eenmaal samen als fiscaal partners aangifte te doen. Hieronder lees je 5 aandachtspunten waar je dan op moet letten:

1. Een fiscaal partnerschap eindigt op het moment dat het scheidingsverzoek, of het verzoek om het geregistreerd partnerschap te ontbinden, is ingediend én de ex-partners niet meer op hetzelfde adres wonen. Woonde je samen, maar was je niet getrouwd? Dan eindigt het fiscaal partnerschap zodra je niet meer samen op hetzelfde adres staat ingeschreven. Kies je ervoor nog samen aangifte te doen en fiscaal partners te blijven over het jaar van de scheiding, overleg dat dan ook goed samen. Je hebt namelijk ook de financiële gegevens van je partner nodig.

2. Aangifte doen als fiscaal partners voorkomt fouten en kan voordelen hebben. Elke verdeling mag, zolang het totaal maar uitkomt op 100%. Houd bij individueel aangifte doen wel rekening met de mogelijke gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en eventuele drempelbedragen, zoals voor eventuele zorgkosten.

3. Kijk goed bij wie de hypotheekrente aftrekbaar is, als sprake is van een gezamenlijke koopwoning. Wie de hypotheekrente mag aftrekken, hangt onder andere af van wie in het huis blijft wonen, hoelang het geleden is dat 1 van de ex-partners het huis verliet en van wie het huis is. Ook als JE zelf niet in het huis blijft wonen, kun je misschien nog 2 jaar hypotheekrente aftrekken. Check welke situatie voor je geldt.

4. Misschien kreeg je zelf na de scheiding te maken met partneralimentatie. Ontvangen partneralimentatie geef je in de belastingaangifte aan als inkomen. Betaalde partneralimentatie mag je in de belastingaangifte aftrekken. Kinderalimentatie mag je niet aftrekken en is ook niet belast.

5. Het is goed om afspraken tussen de ex-partners over belastingen en toeslagen vast te leggen. Als je bij de echtscheiding van deze afspraken afwijkt, kijk dan goed welke (financiële) gevolgen dat heeft voor de belasting en toeslagen, en verwerk deze in de aangifte.

NB: De belastingdienst heeft een handige tool voor meer informatie. Klik daarvoor HIER.