Wat is crowdfunding?
Crowdfunding is een manier van financiering waarbij de bank niet de lening verstrekt maar door investeerders, ondernemers en particulieren. Deze crowdfund acties worden vaak opgezet op een van de verschillende platformen die er zijn op het internet, waarbij vermeld moet worden waarvoor het is en welk bedrag opgehaald dient te worden. Als bedrijf of particulier kun je dus krediet regelen zonder tussenkomst van de bank.
Klinkt aantrekkelijk, zijn er ook nadelen?
Jazeker, in juni 2019 publiceerde Trouw een onderzoek dat tientallen ondernemers failliet zijn gegaan door deze manier van financiering. Dit komt door de woekerrentes die deze kredietverschaffers vragen, de percentages gaan in sommige gevallen tot 20 procent. Daarnaast stellen deze kredietverschaffers ook nog eisen waarbij het privévermogen van de ondernemer instaat voor de lening waardoor de ondernemer ook persoonlijk failliet kan gaan.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een ontheffing gegeven aan deze crowdfund platforms, echter is het toezicht door de AFM slechts beperkt door het gebrek aan regelgeving. Helemaal als je dit vergelijkt met de eisen waaraan de bank moet voldoen.
Crowdfunding is dan een slecht idee?
Nee, dat hoeft zeker niet zo te zijn. Er zijn ook partijen die voor marktconforme rentes krediet verstrekken aan bedrijven en particulieren. Echter moet u wel beseffen dat het toezicht op deze platforms een stuk beperkter is dan bij de bank. Het is daarom belangrijk om goed de afspraken te lezen die gesteld zijn en eventueel uw accountant in te schakelen om u hierbij te helpen.