Afstandsverkopen?
Nieuws - 16 maart 2021

Afstandsverkopen?

Levert u als ondernemer goederen aan particulieren binnen de EU? Mogelijk past u dan de regels voor afstandsverkopen toe. Bij elk land houdt u bij of u de drempel van afstandsverkopen overschrijdt. Zolang u de drempel niet overschrijdt berekent u Nederlandse btw op uw leveringen aan de buitenlandse particulieren.

Neem als voorbeeld België. Voor België geldt een drempel van € 35.000. Komen uw leveringen aan Belgische particulieren boven deze drempel uit, dan moet u zich registreren bij de Belgische belastingdienst. U vermeld vanaf dat moment Belgische btw op uw facturen aan uw Belgische particuliere afnemers. U gaat dan ook periodiek btw-aangifte in België doen. 

Vanaf 1 juli 2021
Binnen de afstandsverkopen worden met ingang van 1 juli 2021 wijzigingen doorgevoerd. Deze wijziging maakt deel uit van meerdere aanpassingen omtrent btw-regels bij e-commerce. De drempelbedragen per land verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt één drempel ter grootte van € 10.000. Blijven uw leveringen aan particuliere EU-afnemers beneden het drempelbedrag, dan blijft u Nederlandse btw berekenen op uw verkopen. Komen uw leveringen aan particuliere EU-afnemers boven de drempel uit, dan berekent u het btw-tarief van het land waar uw particuliere afnemer woont. U hoeft zich niet meer in ieder EU-land afzonderlijk te registreren om de btw aldaar af te dragen. U kunt via uw Nederlandse aangifte de buitenlandse afdracht regelen. Dit wordt de Unie-regeling genoemd.   

Vanaf 1 april 2021
Om vanaf 1 juli 2021 gebruik te kunnen maken van de Unie-regeling, oftewel het “één-loket-systeem”, kan een ondernemer zich vanaf 1 april 2021 aanmelden via “Mijn Belastingdienst Zakelijk”. Daar is te vinden hoe men zich kan aanmelden voor de Unie-regeling.