Aanslag IB 2021 mogelijk in twee delen als daarin Box 3 inkomen is opgenomen
Nieuws - 22 juni 2022

Aanslag IB 2021 mogelijk in twee delen als daarin Box 3 inkomen is opgenomen

 

Heeft u een aangifte inkomstenbelasting 2021 ingediend met daarin een box 3-inkomen? En heeft u recht op een belastingteruggave? De Belastingdienst heeft met betrekking tot die situatie brieven gestuurd naar belastingplichtigen met de mededeling dat deze aanslag in twee delen wordt opgelegd.

De reden hiervoor is dat belastingplichtigen hierdoor niet langer hoeven te wachten op een belastingteruggave dan normaal. U krijgt eerst, rond 1 juli 2022, een voorlopige aanslag met de oude berekening van box 3. Na 1 augustus krijgt u de definitieve aanslag met daarin de nieuwe berekening van box 3 verwerkt.

Daardoor krijgt u mogelijk aanvullend geld terug. Dit zal vooral gelden in het geval er voornamelijk sprake is van spaargeld. Er hoeft in ieder geval geen deel meer terug betaald te worden, ook niet in het geval de nieuwe berekening er toe leidt dat er meer box 3-belasting verschuldigd is.

Voor belastingplichtigen die geen recht hebben op een belastingteruggave maar juist moeten betalen lijkt dit niet te gelden. Hiervan hebben wij nog geen brieven gezien.