Aanpassing faillissementswet – Whoa
Nieuws - 4 december 2020

Aanpassing faillissementswet – Whoa

Zoals bekend verkeert het gros van de ondernemers in moeilijkheden. Ondanks de maatregelen van de overheid om financiële problemen te voorkomen dreigt het coronavirus zijn tol te eisen. Veel ondernemingen houden momenteel met behulp van de noodsteun het hoofd boven water, maar de angst voor faillissementen is onvermijdelijk. 

Wat is de Whoa?
Met het oog op de dreigende faillissementen komt de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (Whoa) als geroepen. De rechtbank kan nu, per 6 oktober 2020, een onderhands akkoord tussen een onderneming en zijn schuldeisers goedkeuren. De wet maakt het voor ondernemers dus mogelijk om schulden te herstructureren, met als gevolg dat faillissement wellicht voorkomen kan worden. 

Wanneer is er sprake van de Whoa?
Vanaf het begin: een onderneming verkeert in betalingsproblemen en gaat naar verwachting zijn schulden niet meer betalen. Op verzoek van de onderneming of zijn schuldeisers kan de rechtbank een onderneming failliet verklaren. Dit is voor zowel de onderneming als voor de schuldeisers vaak geen wenselijke situatie. De Whoa fungeert hierin om faillissement te voorkomen voor ondernemingen die op zichzelf beschouwd rendabele bedrijfsactiviteiten hebben, maar door een hoge schuldenlast niet meer rendabel kunnen opereren. 

Hoe voorkomt de Whoa faillissement?
De Whoa voorkomt dat een kleine groep schuldeisers en/of aandeelhouders de belangen van de overige betrokkenen ondermijnt of schaadt. Voorheen moesten alle belanghebbenden akkoord gaan met een herstructureringsvoorstel, wilde dit voorstel doorgang vinden. Zo hoefde er maar een enkele partij tegen te werken, en faillissement werd bijna onvermijdelijk. De Whoa maakt het mogelijk dat een minderheid aan schuldeisers en/of aandeelhouders die niet met het akkoord instemmen wel aan akkoord gebonden kunnen worden. Zodanig verliezen minderheden door deze wet praktisch hun vetorecht. 

Voorbeeld
Onderneming A heeft betalingsproblemen en kan zonder herstructurering van zijn schulden faillissement niet meer voorkomen. Onderneming A komt met een voorstel voor een crediteurenakkoord. Hierin wordt bijvoorbeeld uitstel van betaling of een verlaagde rente voorgesteld. 90% van de crediteuren gaat akkoord; 10% gaat niet akkoord. Waar voorheen het voorstel dan vaak van tafel ging, kan de rechtbank nu besluiten dat alle crediteuren toch aan dit voorstel gebonden zijn, ongeacht een akkoord of niet. 

Voor wie is de Whoa gunstig?
Voor middelgrote ondernemingen kan de Whoa uitkomst bieden. Een middelgrote onderneming heeft doorgaans een substantieel aantal crediteuren en kan onmogelijk individueel met deze crediteuren tot een oplossing komen. De rechtbank kan hierin dus een doorslaggevende rol spelen. Voor kleine ondernemingen is de Whoa minder toepasbaar. Een kleine onderneming kan wellicht beter zelf in gesprek gaan met zijn schuldeisers om de hoge kosten van een rechtszaak te besparen. Als het merendeel van de schuldeisers dan niet openstaat voor een herstructurering, biedt de Whoa hoe dan ook geen uitweg meer.