Aan welke voorwaarden u moet voldoen om in aanmerking te komen voor de WBSO.
Nieuws - 19 januari 2022

Aan welke voorwaarden u moet voldoen om in aanmerking te komen voor de WBSO.

 

Naast algemene voorwaarden, zijn er voorwaarden voor projecten, kosten en uitgaven, per bedrijfstype en voor de farmacie.

Algemene voorwaarden
-  U ontwikkelt zelf een product, productieproces of programmatuur of u voert technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO) uit.
-  U gaat nog beginnen of u bent nog bezig met uw ontwikkeling of onderzoek. U kunt alleen WBSO aanvragen voor toekomstige Speur- en Ontwikkelingswerkzaamheden (S&O-werkzaamheden) van uzelf en/of uw medewerkers. Valt uw bedrijf onder de vennootschapsbelasting, dan kunt u ook WBSO aanvragen voor de kosten en uitgaven die u maakt voor het uitvoeren van uw eigen S&O-project.
-  Uw innovatie of onderzoek vindt plaats binnen de Europese Unie. 
-  U bent geen publieke kennisinstelling.
-  Uw bedrijf valt onder de inkomstenbelasting en u besteedt jaarlijks zelf minimaal 500 uur aan uw ontwikkeling of onderzoek (bijvoorbeeld eenmanszaak). U kunt alleen van de S&O-aftrek gebruik maken als de Belastingdienst u aanmerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Hiervoor hanteert de Belastingdienst de grens van minimaal 1.225 uur per jaar; en/of
-  Uw bedrijf valt onder de vennootschapsbelasting en u draagt loonheffing af voor uw werknemers die uw ontwikkeling of onderzoek uitvoeren (bijvoorbeeld bv of nv of zelfstandige met personeel).

Voorwaarden projecten
Niet alle R&D-projecten komen in aanmerking voor de WBSO. U kunt WBSO aanvragen voor ontwikkelingsprojecten en technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO). Voor meer informatie over de belangrijkste voorwaarden en beoordelingscriteria voor deze 2 typen projecten klik HIER.