Opgevers winnen nooit en winnaars geven nooit op!
Column - 21 februari 2022

Opgevers winnen nooit en winnaars geven nooit op!


Vandaag (zondag 6 februari 2022) zou het dan gaan gebeuren: de Midwintermarathon Asselronde. 25 kilometer hardlopen door een mooi stukje Apeldoorn. Dit was dan ook mijn doel, toen ik in juni 2021 ben gestart met hardloopcoaching. Een halve marathon plus net een beetje extra. Je moet toch wat om de lockdown door te komen…

Helaas is de Midwintermarathon door de maatregelen afgelast. Toch is het een mooi moment om te evalueren wat je met een juiste mindset, een lading wilskracht én consistentie kunt bereiken.

Ik loop - letterlijk en figuurlijk - al wat jaartjes mee in deze mooie sport. Gemiddeld kwamen mijn ronden uit op 6 à 7 kilometer. Achteraf gezien blijkbaar met een verkeerde techniek en zonder plan. Wat een verschil met nú, waarin ik met mijn trainingen gemiddeld 15 tot 20 km haal.

Hoe gaaf is dat, als je voor het eerst 25 km aaneengesloten hebt gelopen in een training? Of dat je tijdens de intervaltrainingen fietsers aan het inhalen bent? Fietsers! Ik verbaas mijzelf erover; de kracht die in jezelf verstopt zit. Dit is zichtbaar geworden door het hebben van een (realistisch) doel én de bijhorende mindset om deze met volle kracht te gaan behalen.

Wilskracht en consistentie helpen daar ook zeker bij mee, ook al is dat niet altijd even makkelijk. Standaard drie keer trainen in de week, lange werkdag of niet, weer of geen weer. Ik moet zeggen dat een avondje Netflixen toch wel erg aantrekkelijk is, in plaats van een zware intervaltraining op vrijdagavond na een drukke week, met een donkere lucht buiten, 2 graden op de thermometer en lichte regen. Maar toch kom je vol energie weer thuis wanneer je dat rondje tóch hebt gelopen! Daarnaast helpt het ook mee dat je coach op afstand kan zie hoe en óf je hebt gelopen. Tja, die wil je natuurlijk ook niet teleurstellen. De welbekende stok achter de deur.

Nou, dan ben je net lekker op dreef, krijg je in de zomer opeens last van je scheenbeen. Ja hoor, de beruchte ‘shin splints’. Bijna twee maanden herstel en niet kunnen lopen… Maar in de tussentijd stilzitten? Nee! Fietsen om je conditie op peil te houden en oefeningen voor de core stability konden gewoon doorgaan.

Het resultaat? Een stuk sterker terugkomen na het herstel! Ook hier is een stukje positieve mindset niet verkeerd. Opgeven was ook een optie geweest, maar zoals onder andere Michael Pilarczyk zegt:


“Opgevers winnen nooit en winnaars geven nooit op!”.


Eind oktober was de eerste wedstrijd sinds lange tijd: de 10 km Diepehel Holterbergloop. Prachtig gebied en de verbazing was groot toen ik vlak na de 41 minuten over de finish kwam lopen. Dat was toch wel een stuk sneller dan mijn streeftijd. Ondanks het heuvelige parcours.

In de tussentijd ga ik lekker door en staat de eerste ‘officiële’ halve marathon in maart gepland. Laten we eens kijken of het lukt om binnen 01:30 de finish te bereiken.

Moraal van het verhaal: als je iets wilt bereiken, ga er dan volop voor! Zorg voor een goede mindset, een coach of trainer kan daar eventueel bij ondersteunen. Aangevuld met wilskracht en consistentie kun je meer bereiken dan je zult denken!

Of dat voor ondernemers ook geldt? Dat denk ik beslist. Ondernemen is topsport, zeggen ze vaak. Dat onderstreep ik met hele dikke strepen. Kijk naar de uitdagingen die we afgelopen jaren hebben gehad. In veel sectoren is het keihard bikkelen. Onzekerheden. Ongewenste bijverschijnselen. Harde klappen incasseren. Voor veel ondernemers een ongekend moeilijke tijd. Als je dan in staat bent om de moed erin te houden, dan is dat super knap. De drive om door te gaan én nieuwe initiatieven te ontplooien, geven nieuwe energie. Dat wens ik elke ondernemer toe! En daar helpen - noem het coachen - wij graag bij.

Sportieve groet,
Jorick

 

Wekelijks op de hoogte blijven met onze nieuwsbrief? Schrijf u dan hier in. Dan krijgt u elke maandag de gratis nieuwsbrief in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief