Je bent DGA en hebt geld tegoed van je eigen BV en het gaat slecht met die BV
Nieuws - 6 juni 2018

Je bent DGA en hebt geld tegoed van je eigen BV en het gaat slecht met die BV

In de praktijk gebeurt het regelmatig dat een DGA geld uitleent aan zijn BV dan wel dat een Holding BV geld uitleent aan haar Werkmaatschappij. Niet zelden is er niet eens een geldleningsovereenkomst opgesteld en zijn er geen rente- en aflossingsvoorwaarden overeengekomen, althans niet schriftelijk.

De vraag die je daarbij kan stellen is het feit of ieder zakelijk handelende derde ook een dergelijke lening zou hebben verstrekt en onder die (mondelinge) voorwaarden.

Het belang zit hem in het feit wat er gebeurt als de lening niet meer zal worden terugbetaald, omdat het gewoon slecht gaat met de BV die het geld geleend heeft. Mag dan de DGA in ons voorbeeld (dan wel de Holding) de vordering afwaarderen en ten laste van zijn resultaat brengen om de fiscus ook nog mee te laten betalen als een soort ‘pleister op de wond’.

In de jurisprudentie zijn er legio uitspraken over dit soort gevallen. Onder deze omstandigheden zal de Belastingdienst met succes stellen dat de DGA het geld niet heeft verstrekt als schuldeiser maar als aandeelhouder en dat belemmert dan de afboeking.

Moraal van het verhaal is om altijd een schriftelijke overeenkomst op te stellen met goede rente- en aflossingsvoorwaarden en zoveel mogelijk zekerheden en bedenk of en in hoeverre het hard is te maken dat ook een derde aldus zou hebben gehandeld.