Actueel
Inwerkingtreding UBO-register

Inwerkingtreding UBO-register

8 september 2020
Categorie: Nieuws

Nog amper drie weken tot de verplichte inschrijvingsdatum in het UBO-register; vanaf 27 september 2020 zijn ondernemingen verplicht om hun eigenaren of de personen die zeggenschap hebben in te schrijven.

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner. Doel van het register is het tegengaan van financiële criminaliteit, zoals witwassen, fraude en terrorismefinanciering.

Wat moet u doen?

Inschrijven kan vanaf 27 september a.s. tot uiterlijk 27 maart 2022. Deze termijn geldt voor entiteiten die al ingeschreven staan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

De Kamer van Koophandel gaat alle inschrijvingsplichtige ondernemingen aanschrijven. Daar kunt u uiteraard op wachten, maar dat hoeft niet. Vanaf 27 september biedt de KvK via de website de mogelijkheid om zelf tot inschrijving over te gaan.

Voor startende ondernemingen geldt dit niet. Deze worden tijdens het registratieproces bij de Kamer van Koophandel of bij de notaris ook ingeschreven in het UBO-register.

De KvK brengt geen kosten in rekening voor registratie. Startende ondernemingen betalen wel de inschrijfvergoeding voor inschrijving bij de KvK, maar geen extra kosten voor de UBO registratie.

De opgaveplicht geldt niet voor alle rechtsvormen, waaronder de eenmanszaak. Zie ook hier voor wie de registratie wel en niet geldt.

Terug