Duurzaamheid: hype of noodzaak?
Column - 20 oktober 2021

Duurzaamheid: hype of noodzaak?


Misschien is jouw eerste reactie op deze titel: ‘Dit is toch geen vraag meer na het klimaatakkoord van Parijs in 2015?’. Toch verbaas ik mij er regelmatig over dat ik mensen tegenkom die hun vragen hebben over de noodzaak om duurzamer met het milieu om te gaan. Echt regelmatig! Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is volgens mij voldoende aangetoond dat sinds een eeuw geleden de gemiddelde temperatuur in Nederland met ruim 2 graden is gestegen. Daarnaast zien we een eindigheid van de fossiele brandstoffen. De recente forse prijsstijging van het aardgas is een typerend voorbeeld.

Dus mijn stelling is dat duurzamer ondernemen pure noodzaak is. Maar dan niet vanuit een defensieve houding (‘ik kan niet anders, het moet maar’), maar vanuit een offensieve houding. Want duurzaam ondernemen kan waarde toevoegen aan je onderneming. Nu meteen al en op de lange termijn. Ik noem hier een tweetal concrete voorbeelden.

Investeer in het bedrijfspand waarbij de isolatie (dak, wanden, glas) op een hoger niveau wordt gebracht en waarbij energielabel C of hoger wordt bereikt. Dat zorgt voor lagere energielasten en een hogere waarde van het pand. Waarschijnlijk is er ook energie-investeringsaftrek (EIA) voor de duurzame investering te claimen, omdat de overheid deze investeringen stimuleert. Vraag dit wel tijdig aan, want hiervoor gelden voorwaarden en budgetten. Ons kantoor wil jou hierbij graag helpen, een belletje of mailtje is voldoende.

Ga samen met je medewerkers brainstormen over praktische, duurzame maatregelen die je vanaf morgen kunt toepassen. Maak er eens tijd voor. Ik ben ervan overtuigd dat je als ondernemer verrast zult zijn over de creatieve ideeën. Mij schieten de volgende zaken door het hoofd: fiets van de zaak stimuleren voor woon-werk verkeer, 1 dag in de week thuiswerken zodat de autokilometers minder worden, geen plastic koffiebekers meer gebruiken maar kartonnen bekers, koffiedik niet bij het afval doen maar verzamelen en afleveren bij een bedrijf die hier oesterzwammen op kweekt, etc. Het kan allemaal. Ik ben benieuwd naar jouw ideeën!

Duurzaam ondernemen: een mooie noodzaak!Jan Smit

Jan Smit
Partner, accountant

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen of wilt u hierover sparren? Neem dan contact op met Jan Smit (j.smit@krcvanelderen.nl).