Rechtspraak privékilometers zakelijke auto
Nieuws - 21 januari 2021

Rechtspraak privékilometers zakelijke auto

 

Bij meer dan 500 kilometer privégebruik van de zakelijke auto op jaarbasis geldt er een forfaitaire bijtelling wegens prive gebruik. Om dat te ontlopen is een sluitende km-administratie zeer aan te bevelen. Een recente uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland d.d. 17 december 2020 geeft echter maar weer aan dat er meerdere mogelijkheden zijn.

De rechtspraak (ECLI:NL:RBNNE:2020:4493)

De persoon in kwestie heeft gedurende de jaren 2012 t/m 2016 geen rittenregistratie bijgehouden. Wel heeft hij achteraf geprobeerd een administratie op te stellen door middel van verkoopfacturen en agendagegevens. Aan de hand hiervan stelt hij minder dan 500 privé kilometers te hebben gereden met zijn zakelijke auto in al deze jaren. Zodoende zou er geen bijtelling verrekend moeten worden. De rechtbank oordeelt na alle overwegingen dat hij voor de jaren 2014 en 2015 in zijn gelijk staat en dus geen bijtelling geldt voor die jaren. 

Vrije bewijsleer

Het is altijd verstandig om een sluitende rittenregistratie bij te houden om eventueel aan te tonen dat u minder dan 500 privékilometers in een jaar heeft gereden. Echter geldt in het belastingrecht de vrije bewijsleer; men mag op elke mogelijke wijze een bepaald standpunt onderbouwen. In het geval van een discussie rondom de hoeveelheid privékilometers dient de belastingplichtige dit te ‘’doen blijken’’. Dat vergt dus de nodige creativiteit en maakt de positie als belastingplichtige lastig. En helaas geldt de regel om de bijtelling te ontlopen middels een overeenkomst met daarin opgenomen een verbod op privegebruik i.c.m. steeksproefgewijze controle enkel voor bestelauto's.